Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν καταιγισμό πληροφοριών και συνονθύλευμα απόψεων. Οποιοδήποτε πληροφορία αναζητούμε, είναι διαθέσιμη σε εμάς με το πάτημα ενός κουμπιού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε πληροφορία είναι έγκυρη.
Η πηγή από την οποία προέρχεται η πληροφορία είναι υψίστης σημασίας, και για να αφομοιωθεί οφείλει να εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό. Η ιατρική κοινότητα φέρει μεγάλη αξιοπιστία στο σύνολό της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις που γνωστοποιούνται στο διαδίκτυο και στα Μ.Μ.Ε., γεγονός που οδηγεί τους ιατρούς σε μια πολυδαίδαλη διαδικασία απόδειξης των γνώσεών τους και της εγκυρότητας των λόγων τους.
Συχνά, λόγω υπερβάλλοντος ζήλου ή έλλειψης καθοδήγησης, η προσπάθεια αυτή αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ένα (αντι)παράδειγμα είναι το εξής:
Ένας ιατρός δημιούργησε ένα video προβολής και ελέγχου μάσκας. Η πρόθεσή του ήταν να ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο χρήσης και να διαπιστώσει αν γίνεται ορθά. Ωστόσο, το ευρύ κοινό στο οποίο απευθύνθηκε είχε πληθώρα απόψεων, διαφωνιών και προσωπικών ερωτήσεων. Αυτή η μεγάλη ανταπόκριση λειτούργησε ανασταλτικά στην δυνατότητα του ιατρού να απαντήσει στον κάθε ασθενή προσωπικά, με αποτέλεσμα να φανεί αφερέγγυος.
Ποιό ήταν το λάθος;
Ο ιατρός δεν θα έπρεπε να κάνει μια τέτοιου τύπου γενική απεύθυνση για ένα θέμα που χρήζει κατ’ ιδίαν προσέγγισης. Με αυτό τον τρόπο εξαλείφει τις διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών, φαινομενικά απαξιώνοντάς τους, με αποτέλεσμα να ρισκάρει να θεωρήσουν ότι τους υποτιμά.
Ποιά είναι η λύση;
Ειδικά στο διαδίκτυο, ο ιατρός οφείλει να είναι εγκρατής και επιφυλακτικός σχετικά με τις πληροφορίες που διανέμει – ανεξαρτήτως της καλοπροαίρετης πρόθεσής του. Σπασμωδικές κινήσεις που βραχυπρόθεσμα δύνανται να αποφέρουν κίνηση στην ιστοσελίδα ή πιθανούς πελάτες, μελλοντικά θα είναι επιζήμιες. Όπως και στον αναλογικό κόσμο, οφείλει να μελετάει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να μπορεί να εγγυηθεί ότι έχει τον χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθεί με αυτές.
Ένα ακόμα (αντι)παράδειγμα:
Ένας παιδίατρος έγραψε ένα κείμενο για τις επιπτώσεις της μάσκας, με την πρόθεση να γνωστοποιήσει έναν πιθανό αντίλογο. Ο τίτλος του άρθρου ήταν τέτοιος που, σε συνδυασμό με την έλλειψη του γενικού πλαισίου, κρίθηκε ακατάλληλο για προβολή στα μέσα δικτύωσης. Ως αποτέλεσμα, η ιστοσελίδα, αλλά κυρίως η αξιοπιστία του, ζημιώθηκαν εντόνως.
Ακόμα ένα λάθος:
Ο επιθετικός και κατηγορηματικός τίτλος του άρθρου δεν άφηνε περιθώρια συζήτησης για τους αναγνώστες. Αντί λοιπόν να εκφράσει την άποψή του ως αυθεντία, δημιούργησε έναν μεγάλο αντίλαλο αντιφάσεων, υποβιβάζοντας την πληροφορία που παρουσίασε ως μη έγκυρη.
Ακόμα μια λύση:
Ο κάθε άνθρωπος δικαιούται να εκφράσει την άποψή του – αν μάλιστα αυτή είναι επιστημονική, τότε επιβάλλεται. Ο τρόπος κατά τον οποίο θα γίνει, ειδικά μέσω ενός μέσου όπως το διαδίκτυο, οφείλει να είναι ομαλός και διαλλακτικός. Η ρητές απόψεις εκδηλώνουν μια άρνηση για αμφίδρομες σχέσεις και πρέπει να αποφεύγονται σε περιπτώσεις όπου ο ιατρός επιχειρεί να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τους ασθενείς του.
Το Ιατρικό Προφίλ που θέλουμε να έχετε και θα σας βοηθήσουμε να επιτύχετε έχει ορισμένα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά.
Εμπνέει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στους ασθενείς, μέσω υπολογισμένων κινήσεων, συνέπειας και ειλικρίνειας. Παρέχει στους ασθενείς σας τον ιατρικό ειδήμονα που χρειάζονται, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε αυτούς και τους αντιμετωπίζει με σεβασμό , αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της δουλειάς, καθώς και του γεγονότος ότι ο ασθενής τον επέλεξε να φέρει εις πέρας το ρόλο αυτό.
5 ΤΡΟΠΟΙ να εμπνέετε ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
ως Ιατρός στο Διαδίκτυο:
1. Διαχωρίστε το επαγγελματικό από το προσωπικό σας προφίλ.
Μην παρέχετε την δυνατότητα σε ανθρώπους του επαγγελματικού σας κύκλου να σας κρίνουν σε προσωπικό επίπεδο.
2. Συνοδέψτε οποιαδήποτε πληροφορία παρουσιάζετε με αξιόπιστες, αναλυτικές και εμπεριστατωμένες πηγές, στην μορφή ενεργών συνδέσμων κάτω από κάθε άρθρο.
Αποδείξτε την εγκυρότητα του λόγου σας, διευρύνετε τη δίοδο για περαιτέρω ενημέρωση του αναγνώστη, και επιδείξτε την διάθεσή σας για συνεχή ενημέρωση και εξέλιξη από πληθώρα πηγών.
3. Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα επικοινωνίας, σε ουδέτερο και ήρεμο τόνο.
Έντονες και κατηγορηματικές απόψεις θα προκαλέσουν επιζήμιες αλληλεπιδράσεις. Σεβαστείτε την ανάγκη του αναγνώστη για απόλυτη κατανόηση του ιατρικού περιεχομένου, και επικοινωνήστε τις πληροφορίες που επιθυμείτε τοιουτοτρόπως.
4. Επιλέξτε σοφά το περιεχόμενο που διαθέτετε στο διαδίκτυο.
Σε πολλές περιπτώσεις η πληροφορία γίνεται κατανοητή από τον δέκτη μόνο αν μεταβιβάζεται κατ’ ιδίαν. Ξεχωρίστε ποια πληροφορία προορίζεται για μαζική κατανάλωση και ποια όχι.
5. Μείνετε ενήμεροι σχετικά με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους από τους δημόσιους οργανισμούς
Ειδικά στην περίπτωση της πανδημίας που διανύουμε, υπάρχει μεγάλη αστάθεια και συνεχείς αλλαγές σε αυτό τον τομέα. Εγγυηθείτε την συνεχή σας ενημέρωση από τους υπεύθυνους φορείς.
Bonus Tip:
Το όνομα σας ως Ιατρός είναι αυτό που διαφημίζετε. Για να αποκτήσετε υγιείς σχέσεις με τους πελάτες σας και να έχουν εμπιστοσύνη και πίστη σε εσάς και στην ιατρική γνώμη σας, οφείλετε να καλλιεργήσετε την πρακτική σας με συνέπεια, επιμέλεια και ειλικρίνεια.
‘’Συγκρατημένοι, ανεπιτήδευτοι, ικανοί στις απαντήσεις, δύσκολοι στις αντιρρήσεις, εύστοχοι και ομιλητικοί σε αυτούς με τους οποίους ταιριάζουν, κοινωνικοί προς όλους, σιωπηλοί στις συγκινήσεις, επιδεκτικοί μαθήσεως, περιγράφοντας με λόγια σοβαρά ότι έχει υποδειχθεί, χρησιμοποιώντας όμορφους λόγους, ενισχυμένοι από την καλή φήμη που δημιουργείται από αυτούς, αποβλέποντας στην αλήθεια’’
Ιπποκράτης, ‘Περί Ευσχημοσύνης’