Καλύτερο ιατρικο μαρκετινγκ. Πολλές φορές μας έχουν ρωτήσει οι πάροχοι υγείας (ιατροί, κλινικές, φαρμακοβιομηχανίες) ποιό είναι το καλύτερο ψηφιακό διαφημιστικό κανάλι για την διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών τους.
Η πίεση είναι υψηλή στα επαγγέλματα υγείας και είτε είναι ενα ιδιωτικό ιατρείο, μια κλινική, ενα διαγνωστικό κέντρο ή χειρουργικό κέντρο οταν δεν έχουν ‘παρουσία’ στo δίκτυο της Google ( Seo, Google Business, Google Ads) και στα Social Media (Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter, Ytube) και επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα τους αισθάνονται οτι κάτι δεν πάει καλά με το digital πλάνο ανάπτυξής τους.
Το ιατρικό marketing θέλει αποτελεσματικότητα και έχει ευθύνη. Θέλει τελικά πωλήσεις για να το πούμε εμπορικά, Αλλά πωλήσεις με ποιόν τρόπο; Να κινηθεί ενα ιατρός με διαφήμιση επιθετικά, παθητικά με άρθρα και περιεχόμενο ή κάτι άλλο; Ο τρόπος παρουσίασης έχει μεγάλη σημασία, μην ξεχνάμε οτι ο ιατρός στην Ελλάδα έχει και ενα υψηλό κοινωνικό ρόλο και η ιατρική δεν είναι απλά ενα βιοποριστικό εμπορικό επάγγελμα. Επίσης οι κατα τόπους ιατρικοί σύλλογοι και το GDPR αλλά και η mentalite του καθε ιατρού ως προς τη διαφήμιση ιατρείου παίζει ρόλο.
Εαν έχετε φτάσει σε κάποια απο τα παραπάνω ερωτήματα είστε σε εντελώς λάθος δρόμο. Έχετε χάσει ηδη και το health marketing της επιχείρησης σας σίγουρα δεν πάει καλά.
Για να επιλέξουμε ποια ψηφιακά κανάλια μαρκετινγκ θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει ο πάροχος υγείας και η digital marketing εταιρεία να δώσουν μια εμπεριστατωμένη, ενδελεχή απάντηση σε 3 βασικά ερωτήματα όσον αφορά το διαδικτυακό marketing. Τα 3 ερωτήματα:
1. Ποιο είναι το κοινό που στοχεύουμε να διαθέσουμε την ιατρική μας υπηρεσία;
Πολλοί πάροχοι υγείας σκέφτονται βαθιά και ισως να νομίζουν οτι ξέρουν τον ιδανικό τους πελάτη και ποιό είναι το online κοινό τους μέσα από το ιατρικο μαρκετινγκ. Ετσι είναι ευκολο θεωρητικά να το προσεγγίστουν διαφημιστικά με Google Ads, Seo, Facebook Ads, Instagram, Linked In, Twitter Ads κ.α.
Η αλήθεια όμως είναι πρακτική. Το σωστό Profiling του ιδανικού πελάτη είναι μια διαδικασία που θέλει ώρες έργου και μαζι με τη βάση οποιασδήποτε καμπάνιας στο διαδίκτυο που λέγεται Keyword Research (Έρευνα λέξεων Κλειδιών) είναι η διαφορά που θα φανεί στην Πληρωτή Διαφήμιση και στο SEO αργότερα.
Οπως λέει και ενας αγαπημένος συγγραφέας “το μέλλον παντα αφήνει τη σκιά του στο παρόν”. Εαν δεν γίνουν σωστά αυτά τα δύο, μεταφέρουμε το πρόβλημα στο μέλλον.
Έχω βρεθεί σε ενα διοικητικό συμβούλιο μεγάλης κλινικής για ενα καινούριο μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που θα έκανε τη διαφορά στην αντιμετώπιση καρκινικών όγκων και ολο το Δ.Σ ηταν ενθουσιασμένο. Τους κάναμε το ερώτημα.
Ποιο είναι το κοινό που απευθύνεστε;
Δ.Σ – Με γελάκια. Ολοι όσοι έχουν καρκίνο φυσικα…
WebForMed – Δηλαδή όσοι είναι ανασφάλιστοι, χαμηλού εισοδήματος, με οποιοδήποτε ειδος καρκίνου και φαντάζομαι ηλικίες 10-30.
Τότε σταμάτησαν τα χαμόγελα και αρχίσαμε να κάνουμε ένα από τα καλύτερα profiling που εφτασε ακόμα και σε ψυχολογικά, οικονομικά, επαγγελματικά, τοπικά, ποσοστά φύλου. Κριτήρια που έκαναν την καμπάνια για την υπηρεσία μια από τις πιο επιτυχημένες οικονομικά για τον πελάτη και με τις περισσότερες πωλήσεις..
Εαν δεν ξέρεις σε ποιον απευθύνεται (target group) η υπηρεσία υγείας πραγματικά τότε προετοιμάστείτε για μεγάλες σπατάλες, γκρίνιες, χαμένο χρόνο και αξέχαστες στιγμές αδικαιολόγητου στρες για αποτελέσματα. Αυτό πιστέψτε με δε λέγεται δημιουργικό άγχος.
Εαν θέλετε να επιτύχετε στο ιατρικο μαρκετινγκ, τότε πρέπει να σκεφτείτε, να στριφογυρίσετε καλά το κοινό σας, να βρείτε το προφίλ του ωσπου να βεβαιωθείτε οτι δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό του που έχετε ξεχάσει. Αυτό είναι το επιστημονικό ιατρικό digital marketing και υπαρχουν εργαλεία για τους digital marketing managers που βασίζονται σε big data και σε A.I αλγόριθμους για το σωστό και καλύτερο profiling. Με αυτό ξεκινά η ευθύνη που έχετε σαν εταιρεία όταν αναλαμβάνετε οποιαδήποτε παροχο υγείας και κάνετε ιατρικό marketing.
Ποιός είναι ο προϋπολογισμός σας;
Οταν κάνουμε αυτό το ερώτημα σε συνεργάτες ιατρούς νομίζουν οτι υπάρχει κάποια παγίδα. Οι ιατροί είναι ευφυιείς άνθρωποι που δουλεύουν σκλήρα καθημερινα και σεβονται το χρήμα που βγάζουν. Το ερώτημα όμως πρέπει να γίνει.
Άλλη διαχείριση και καμπάνια θα γίνει με μηνιαίο budget 100 ευρώ και άλλη με 1000. Άλλη Στόχευση άλλα Χρονοδιαγράμματα άλλη παραγωγή υλικού. To digital marketing mix θα είναι εντελώς διαφορετικό καθώς και η στρατηγική digital marketing για τη διεισδυση στην αγορά και στην προσέγγιση του Κοινού-Στόχου.
Η λογική που χρησιμοποιούμε και η φιλοσοφία σαν εταιρεία digital marketing είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πελάτη και την εταιρεία. Ο ορισμός της εμπιστοσύνης σε μια επαγγελματική σχέση είναι οτι η συνεργατιδα πλευρα θα καλύψει τις υποχρεώσεις που υποσχέθηκε σε μια σχέση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να σκεφτόμαστε βραχυπρόθεσμα(1- 7 μήνες) μεσοπρόθεσμα ( 8 μήνες έως 2 χρόνια ) και μακροπρόθεσμα (2 χρόνια+) .
Η ευθύνη της εταιρείας digital marketing είναι μεγάλη. Η διαφορά κρίνεται στη λεπτομέρεια. Ο κόπος, τα χρήματα και τα όνειρα κάθε πελάτη βασίζονται σε αυτό το Digital Marketing Plan. Δεν έχουμε τυχαία βραβευτεί ως η καλύτερη εταιρεία health marketing 2021.
Πρέπει να συμβουλέψουμε σωστά το πελάτη σε ποιο κανάλι digital marketing θα βάλει τα χρηματά του, πόσα χρήματα θα ξεκινήσει και πόσα τελικά θα χρειαστεί να επενδύσει και βέβαια πότε θα έχει επιστροφή στην επένδυσή του. Η οριοθέτηση ενος ρεαλιστικού προυπολογισμού είναι η Εμπειρία της εταιρείας digital marketing σε κάθε ψηφιακό κανάλι και το Αίσθημα Ευθύνης που τη διακατέχει.
Τι προωθείτε; Ποια ιατρική υπηρεσία ή προϊόν;
Το medical promotion θέλει ευελιξία. Οι καλύτερες καμπάνιες στο ιατρικό marketing πολλές φορές δεν θα πάνε όπως ακριβώς θέλουμε. Η τελειομανία του στόχου πολλές φορές οταν δεν επιτευχθεί οδηγεί σε αδράνεια. Χρειαζεται όμως να επιτευχθεί πρόοδος και να έχουμε αποτελέσματα.
Για παράδειγμα πολλές φορές έχουμε δει σε καμπάνιες ιατρών μας οτι ενα δυνατό μύνημα branding σε ενα σωστό κοινό έχει καλύτερα αποτελέσματα και ειδικό βάρος και αξία απο οποιαδήποτε ‘call to action’ καλέστε τώρα, προσφορα 50% σήμερα κλπ.
Πολλές φορές έχουμε ακούσει απο πελάτες μας που ξεκινήσαν με ανταγωνιστρια εταιρεία να έχουν αλλάξει ολόκληρη την ιστοσελίδα τους γιατί δεν είναι καλή η πλατφόρμα για SEO και δεν έχει call to action και θα πρέπει να γίνει ριζική αναδιάρθρωση. Με μια ματιά έχει βγεί το συμπέρασμα. Και αυτη η ματιά κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ. Πολλές φορές βέβαια χρειάζεται και αυτό. Κατόπιν μελέτης πάνω στα analytic’s.
Η προστιθέμενη αξία καθε ιστοσελίδας όμως τελικά είναι το Περιεχόμενό της και οι Λύσεις που δίνει στα πολλαπλά προβλήματα υγείας των επισκεπτών της και τελικά με ποιο τρόπο επικοινωνεί με τους πελάτες. Η παρουσιάση μιας επιχείρησης υγείας στο διαδίκτυο θέλει Σιγουριά Ασφάλεια. Ο επισκέπτης βλέπει μόνο. Δεν ακούει. Δεν σας γνωρίζει, ουτε μυρίζει, ουτε γεύεται. Βλέπει και Αποφασίζει με την όραση και το Περιεχόμενο.
Εμείς σαν εταιρεία ιατρικού marketing μπορούμε να φέρουμε εκατοντάδες στοχευμένους επισκέπτες σε μια ιστοσελίδα για τους παρόχους υγείας, πελάτες μας. Ομως εαν το Περιεχόμενο δεν είναι κατανοητό (πολύ επιστημονικό) σαφές και απλό στη γλώσσα για το μέσο χρήστη ( είναι άνθρωποι που διαβάζουν και οχι απαραίτητα όλοι με πανεπιστημιακή εκπαίδευση), αξιομνημόνευτο, εύστοχο και που να δίνει στον αναγνώστη – επισκέπτη – πιθανο ασθενή μια ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος του τότε θα έρχονται στη σελίδα και θα φεύγουν συνεχώς γνέφοντας αντίο…
Στην ιατρική και ειδικά στο marketing υπηρεσιών υγείας δηλαδή στο ιατρικό marketing πρέπει ο ιατρός ή η υπηρεσία και το μύνημα όχι απλα να ειπωθεί στο κατάλληλο κοινό αλλά να κερδίσει το σεβασμό του. Να γίνει η ιστοσελίδα ενα σημεία αναφοράς για την πάθηση και τις λύσεις που το μυαλό του επισκέπτη να έρθει σε επαφή με την καρδία του και να αναφωνήσει τελικά απο μέσα του.
Βρήκα τη Λύση. Τα λέει άψογα. Ετσι είναι. Επιτέλους! Θα παω νε με δουν. Αυτοι ξέρουν. Βρήκα τον ανθρωπό μου..