Η πείρα μας και η επιτυχημένη πορεία μας στο Marketing του Ιατρικού κλάδου μας δίδαξε ποιες πρακτικές λειτουργούν και ποιες όχι. Τις μοιραζόμαστε μαζί σας και γιατί όχι, περιμένουμε τη γνώμη σας αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτά τα 10 σημεία.
1 Κατανόηση των αναγκών των ασθενών.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε σε ποιους απευθύνεστε. Συνήθως οι Iατροί απευθύνονται στους συναδέλφους τους και αυτό είναι λάθος. Ότι δημιουργούμε και βγαίνει σαν περιεχόμενο πρέπει να είναι στοχευμένο στους ασθενείς μας και ιδιαίτερα στους πιθανούς καινούριους ασθενείς μας.
2 Το marketing δεν είναι έξοδο είναι επένδυση.
Το ιατρικό marketing και η παρουσία σας στο διαδίκτυο πλέον δεν είναι πολυτέλεια, είναι το διαδικτυακό σας ιατρείο. Όπως επένδυση είναι τα εργαλεία και η διαμόρφωση του ιατρείου σας έτσι αναγκαίο και επένδυση είναι και η διαδικτυακή σας παρουσία.
3 Ορίστε στρατηγική.
Η στρατηγική μας ξεκαθαρίζει τι μπορούμε να πετύχουμε και πότε. Οι εξοντωτικοί ρυθμοί ενός Ιατρού δεν του επιτρέπουν να ασχολείται καθημερινά ούτε να αφιερώνει απεριόριστο χρόνο στο τι να κάνει σχετικά με την ψηφιακή του παρουσία.
4 Χρησιμοποιείστε το video στη στρατηγική marketing.
Οι ασθενείς σας δεν ενδιαφέρονται πόσο όμορφοι είσαστε αλλά πόσο καλοί και αξιόπιστοι είστε. Δεν μπορούν να το ξέρουν αν δε σας δουν και δε σας μιλήσουν. Μην τους κρατάτε σε αγωνία μέχρι να σας δουν. Η επικοινωνία και η σχέση στήνεται πολύ πριν πάρουν καν την απόφαση να επικοινωνήσουν μαζί σας.
5 Ενεργοποιήστε και εκμεταλλευτείτε τους ήδη υπάρχοντες ασθενείς σας.
Αξιολογήσεις, video ή φωτογραφίες περιστατικών, αναφορές στα social, δεν έχετε παρά να τους ρωτήσετε, οι περισσότεροι ενθουσιάζονται με την ιδέα να βοηθήσουν, αρκεί να είναι σωστά δουλεμένη ιδέα και να μην είναι φορτική ή επιβαρυντική στην εκτέλεση της
6 Εκμεταλλευτείτε τους κατάλληλους ιατρικούς καταλόγους.
Η καταχώρηση σε καταλόγους βοηθάει στο να ξεχωρίζετε και στο να στηρίζει το ψηφιακό σας οικοσύστημα, συμβάλει στο να παραμένετε στην αντίληψη και την προσοχή των ασθενών σας. Δε βοηθάνε όλοι οι κατάλογοι όμως και δεν έχει νόημα να είσαστε παντού, αλλά πρέπει να ελέγχετε την παρουσία σας.
7 Δουλέψτε καλά την ιστοσελίδα σας.
Είναι το κεντρικό και βασικό σας χαρτί. Εκεί το περιεχόμενο είναι πραγματικά δικό σας και ότι αναφέρετε και δουλεύετε είναι αποκλειστικά για εσάς.
8 Δουλέψτε το περιεχόμενο.
Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς πλέον. Όχι το περιεχόμενο για τους συναδέλφους σας, αλλά για τους ασθενείς σας. Συνεργαστείτε με τον copywriter της εταιρείας που συνεργάζεστε, όσο χρόνο αφιερώσετε στην αρχή για να οριστεί το ύφος και ο τρόπος γραφής, τόσο χρόνο θα κερδίσετε μετά και τόσο πιο πολύ περιεχόμενο θα δημιουργείται με μόνο μια δική σας απλή επίβλεψη. Έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούμε απαραίτητα κείμενο για την προώθησή σας καλό θα είναι να είναι στο ύφος που θέλετε και πάνω από όλα να σας αντιπροσωπεύει.
9 Αξιολογήστε τις πολλές κινήσεις σας.
Καμία κίνηση δεν είναι αρκετή ή τέλεια από την αρχή. Χρειάζεται συνεχής αξιολόγηση και αναπροσαρμογή. Δε φτάνει να ανεβαίνει η κίνηση της επισκεψιμότητας ή τα likes και τα shares ή η παρουσία σας σε καταλόγους. Μεταφράζονται αυτά σε ασθενείς και μάλιστα στους ασθενείς που θέλετε; Αν όχι τότε είναι άχρηστα. Αν όμως δεν είστε ειλικρινείς στην αξιολόγηση ή αν δεν έχετε τα σωστά εργαλεία αξιολόγησης ποτέ δε θα μάθετε τι λειτουργεί και δε θα μπορείτε να βελτιωθείτε.
10 Κρατήστε μια σωστή στάση.
Εμπιστευτείτε, πιστέψετε και προχωρήστε. Συνεχείς αλλαγές και τροποποιήσεις σε κινήσεις, στρατηγικές και πρακτικές δε βοηθούν μακροπρόθεσμα. Πρέπει να είστε σίγουροι για τη στρατηγική σας να τη στηρίζετε για να σας στηρίζει. Δεν υπάρχουν θαύματα υπάρχουν σταθερές υπολογισμένες κινήσεις σταθερή ανάπτυξη και καλή επικοινωνία.
Εσείς τι πιστεύετε; Καταλαβαίνετε ότι το ιατρικό marketing είναι μέρος του εξοπλισμού σας;